Vandaag ontvingen we een bericht van Kitty en Thijs. Inderdaad: Kitty de slagersdochter van de Pondsperen met spek. Het enthousiasme spátte ervan af: ‘Thijs en ik hebben zitten feesten! Peren, een goede aardappel, gerookt spek, mosterd en een glas bier! Hoe simpel kan het zijn?!’
Het bericht – en het bijbehorende recept – delen we graag met jullie.
Een heerlijk bericht
Wat waren we blij toen we in het afgelopen najaar bij jullie ouderwetse pondsperen vonden en er zelfs een maaltje van meekregen. We zouden er met de familie van gaan genieten. Wegens allerlei perikelen is die gezamenlijke maaltijd niet doorgegaan.
Gelukkig was een deel van de peren nog goed genoeg om deze week dan toch te gaan bereiden. Thijs en ik hebben zitten feesten! Peren, een goede aardappel, gerookt spek, mosterd en een glas bier! Hoe simpel kan het zijn?!
We wensen jullie een mooie lente en een mooie zomer. Goed voor de boomgaard!
Hartelijke groet,
Kitty en Thijs Uijthoven-van Kinderen

Kitty’s Pondsperen-recept
- Pak een lekkere grote pan met licht gezouten koud water, doe de gewassen peren erbij en ook het stuk gerookt spek (liefst een stuk met het zwoerd er nog aan. Dat geeft meer smaak aan het kookwater en dus ook aan de peren). Alles moet ‘onder’ staan. Een omgekeerd bord erop om de boel eronder te houden kan handig zijn.
- Breng het water rustig aan de kook en laat minstens een uur zachtjes doorkoken. Mag natuurlijk ook langer, dit is afhankelijk van de grootte van de peren en het spek.
- Controleer met een scherp mesje of de peren en het spek goed gaar zijn.
- Als dat zo is, zet gewoon de pannen op tafel. Zo blijven de peren lekker warm in het vocht.
- Wij vinden het dan heerlijk om de peren te eten met een geprakte aardappel met goed veel kookvocht eroverheen. Ook de schil van de peer lekker opeten. Het spek in plakjes, zonder zwoerd, snijden en als je ervan houdt, een goeie klodder mosterd erbij. Goddelijke smaken: zout en zoet in één hap op je tong!! Genieten!



Hartelijk dank, Kitty en Thijs, voor jullie heerlijke bericht!