De pondspeer is een opmerkelijk lekkere stoofpeer, die – na het stoven – mooi donkerrood kookt. Het is een zeer oud ras – waarschijnlijk komt hij uit Frankrijk, waar hij al in 1665 beschreven wordt. De pondspeer is, door de opkomst van andere rassen, bijna vergeten geraakt. Kitty uit Zaltbommel is de pondspeer zéker niet vergeten. Ze is zelfs al 53 jaar op zoek naar de pondspeer. Afgelopen zaterdag kwam ze, tijdens onze wekelijkse werkochtend, met haar man Thijs uit Zaltbommel gereden om een aantal stoofperen uit onze Heinose dorpsboomgaard te plukken.
Slagersdochter met bijzondere smaak-herinnering
‘Waarom mijn enthousiasme voor deze peer? Ik ben als slagersdochter opgegroeid in het centrum van Breda in een groot gezin. In de winter aten wij geregeld pondsperen met spek. De peren werden dan gekookt in een hele grote pan water waarin ook een groot stuk gerookt buikspek meekookte. De combinatie zoet/zout, geweldig! En dan met een goeie klodder mosterd op het bord en voor de ‘groten’ een biertje erbij. Goddelijk. Sinds mijn jeugd (lang geleden!) heb ik jammer genoeg nooit meer ergens pondsperen gevonden. Mijn dag kan niet meer stuk.’
Peren-met-spek-maaltijd
De dag erna ontvingen wij opnieuw bericht uit Zaltbommel. ‘Hartelijk bedankt voor de aardige ontvangst en voor de pondsperen uit jullie bijzondere boomgaard. Wat een prachtige plek met enthousiaste mensen. Geweldig hoe er met elkaar aan iets moois gewerkt wordt daar in Heino. De peren liggen op een donkere droge koele plek in de schuur. We gaan wat later in de herfst met de familie genieten van een ouderwets peren-met-spekmaal en we laten jullie natuurlijk weten hoe ze smaakten.’
Wat leuk dat onze Sallandse boomgaard tot in het Gelderse Zaltbommel wordt gevonden. Het recept van het ambachtelijke peren-met-spek-maal ontvangen we op een later moment – en zullen we zéker plaatsen op de website.