Gisteren, tijdens de officiële prijsuitreiking van de actie #overijsselmaaitniet, hebben de aanwezigen een potje biologische appelchutney mee naar (provincie- of gemeente)huis gekregen. Hierbij delen we graag het recept. Wij hebben biologische groenten en fruit gebruikt voor deze heerlijke chutney.
Fruit en groente
- 1 kg appels
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- rasp van 1 citroen
- 1 cm verse gember
Kruiden
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel kardemom
- halve theelepel kruidnagel
- 1 theelepel nootmuskaat
Andere ingrediënten
- kopje water
- 100 ml appelazijn
- 100 gr palm- of rietsuiker
- handje rozijnen
- 2 laurierbladeren
- 1 eetlepel (olijf- of zonnebloem)olie
Optioneel
- halve gesneden Spaanse rode peper naar smaak (zonder pitjes)
- 1 theelepel zout
Bereiding
- schil de appels en snij ze in stukjes
- rasp de citroenschil
- snij de paprika
- snij de ui, knoflook en gember fijn
- doe de kruiden in een klein bakje
- neem een ruime pan en fruit ui en knoflook even aan in een eetlepel olie
- rode paprika en gember erbij
- kopje water toevoegen
- stort de gesneden appels in de pan (Als je hardere stukjes appel in de chutney wilt, kun je een deel van de appelstukjes wat later toevoegen)
- laat langzaam aan de kook komen en draai de warmtebron lager (10 min.)
- appelazijn, palmsuiker, rozijnen, citroenrasp en kruiden toevoegen
Blijf regelmatig roeren en proeven!
- als je het kruidiger wilt, voeg nog wat kruiden toe
- wil je het pittiger, voeg wat verse rode peper toe
- hetzelfde geldt voor zout, rietsuiker en azijn
- als de appeltjes te zacht worden kun je nog wat verse stukjes toevoegen
- nog even sudderen en roeren
Laat het een beetje afkoelen en schep de chutney in schone potjes. Bewaar het in de koelkast (het is beperkt houdbaar). Erg lekker bij bijna alle gerechten óf op een boterham met kaas.

