Hoewel NLdoet niet door kon gaan, moest de sierpeer toch echt de grond in. Er stonden vandaag een paar pittige karweitjes op het programma, die de werkgroep gezamenlijk – in een lekker lentezonnetje – heeft verricht.
Planten van de sierpeer
Bij de bijenstal, dichtbij de ingang van de Dorpsboomgaard, hebben we een derde sierpeer geplaatst. De sierpeer heeft een constructie gekregen van een paal, lat en spandraden. Langs deze constructie zullen de takken de komende jaren geleid worden.
Een sierpeer geeft geen vruchten, maar bloeit uitbundig in april of mei. Dit jaar bloeit de sierpeer wel heel vroeg: ‘onze’ sierperen staan alledrie al in bloei. Dat is vroeger dan de andere fruitbomen in de boomgaard, en dat is goed voor de bijen. Niet alleen voor de honingbijen uit de bijenstal, ook wilde bijen (en zweefvliegen) zijn er gek op!
De entree nodigt nu nóg meer uit tot een wandelingetje door de boomgaard. Kom gerust eens kijken!
Verstevigen van de takkenril
Ook hebben we de takkenril voorzien van nieuwe palen. De takkenril is een schuil- en nestplaats voor egels, muizen en meerdere soorten vogels. We hebben de palen vervangen door palen van kastanjehout: deze palen gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee. De takkenril staat er weer stevig bij! We hebben ‘m weer opgevuld met snoeihout uit de singel. Heb je ’t al gezien?
Uitplanten van sneeuwklokjes
We hebben de border voor de bijenstal opgeschoond, zodat ook de omgeving van de bijenstal er weer netjes bij ligt. In de singel, het ‘centrum van de boomgaard’, hebben we sneeuwklokjes uitgeplant. Leuk voor het oog én voor de honingbijen en de hommels: zij halen een licht oranjekleurig stuifmeel en zelfs een klein beetje nectar uit de sneeuwklokjes.
Klaar voor het voorjaar
De boomgaard is voorlopig weer voorjaarsklaar – en toegankelijk voor iedereen. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen!
Aan-het-werk-foto’s: John Legters. Overige foto’s: Debby van Wijngaarden