De merel is één van de bekendste vogels van ons land. Het is zelfs de talrijkste broedvogel van Nederland. Maar dat er een nestje jonge mereltjes in onze bijenstal zit, dat is natuurlijk wel heel bijzonder.
De merel, je kent ‘m vast. Van gezicht, maar ook van geluid. De mannetjesmerel laat in het voorjaar, vanaf een hoge plek, zijn fraaie lied horen. Merels zijn ‘luidruchtig’. Als er een kat (of ander gevaar) in de buurt is, waarschuwt de merel langdurig met zijn luide alarmroep andere dieren. Merelnesten zijn vaak makkelijk te vinden, waardoor veel eieren én jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen. Meer weten? Lees hier meer!
Broeden
De merel broedt van eind maart tot in juli en heeft twee of drie legsels per broedseizoen. Elk met vier of vijf eieren. De broedduur is elf tot vijftien dagen. De merel broedt in bossen en bosrijke landschappen, maar ook vaak daarbuiten. In houtwallen, lanen, soms in vrijstaande bomen in open landschap en zelfs wel eens op de grond. Merels maken hun nest ook in tuinen en groenstroken, het liefst in dichte struiken, lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen. Misschien heb je zelf wel een merel-nest in je tuin?
Het nest
Het nest is een relatief grote kom, gemaakt van droog gras en kleine takjes. De binnenkant is bekleed met modder, fijner gras en stengels van planten. De eieren zijn groen met kleine bruinrode vlekjes. Omdat de nesten vaak makkelijk te vinden zijn, worden veel eieren en jonge merels door katten en kraaien gepakt. Merels compenseren dit natuurlijke verlies door veel jongen groot te brengen.
Het verzorgen van de jongen
De jongen zitten twaalf tot vijftien dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog twee tot drie weken verzorgd. Soms alleen door het mannetje, terwijl het vrouwtje alweer aan een nieuw broedsel begint.
Bijzonder toch, zo’n merelnestje bij ons in de boomgaard. We tellen in ieder geval vijf jongen, wat een mooi aantal is voor een merel. Hopelijk worden ze in de bijenstal niet gestoord, zodat de merel-jongen groot kunnen worden. Zo kunnen we, tijdens een rondje door de boomgaard, genieten van getjilp en van het fraaie merel-lied.
Headerfoto: Cor Dekkers