Dorpsboomgaard Heino heeft de actie #overijsselmaaitniet van Natuur voor Elkaar gewonnen! Gisteren was de officiële prijsuitreiking.
Onder het motto #overijsselmaaitniet vraagt IVN Overijssel niet of slechts deels te maaien in de maanden mei tot en met augustus. Onder andere margriet, duizendblad en rolklaver krijgen dan de kans te bloeien. Dit leidt tot meer nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders.
Gisteren, tijdens één van de Heinose pompdagen, was de feestelijke uitreiking in de Heinose dorpsboomgaard. Onder het genot van een kop koffie en een stuk heerlijke appeltaart – met appels uit de boomgaard – werd de prijs uit handen van de provincie Overijssel aan de werkgroep dorpsboomgaard overhandigd.
Meer weten?
Het afgelopen jaar hebben we als werkgroep niet stilgezeten. We hebben een ‘plan voor biodiversiteit en maaibeheer’ ontwikkeld, geschreven én getekend, om zoveel mogelijk bij te dragen aan de biodiversiteit in en om de boomgaard. Het doel van het plan is een nog betere leefomgeving voor de dieren te creëren. Een boomgaard puur gericht op een biodiverse inrichting zal niet slagen als boomgaard voor een Sallands dorp. Voor de dorpsboomgaard in Heino, gerealiseerd door Stichting Duurzaam Heino op initiatief van bewoners, staat daarom niet alléén biodiversiteit centraal. De dorpsboomgaard ligt aan de rand van het dorp en is zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Alle inwoners, passanten en toeristen zijn welkom om een kijkje te komen nemen. Voor de ligging en deze functie is het belangrijk dat met name de kant van de Raalterstraat toegankelijk (en ‘netjes’) oogt. Daar hebben we rekening mee gehouden in ons maai-plan. Het bloem- en kruidenrijke gras wordt minder vaak en in gedeelten (gefaseerd) gemaaid, waardoor er meer kruidachtige planten met bloemen én dus meer insecten in de boomgaard (kunnen) leven.
Ingeborg Visscher (projectleider van Natuur voor Elkaar) overhandigde de prijs, een voucher ter waarde van EUR 200,- van biologische kweker Holsto Tuinen in Olst, aan de werkgroep. Naast een welkomstwoord en wat meer informatie vanuit de werkgroep dorpsboomgaard, waren ook Ingeborg Visscher en wethouder Breun Breunissen (gemeente Raalte, met onder meer biodiversiteit in zijn portefeuille) kort aan het woord.
Na een ontspannen en informatief rondje door de boomgaard, gingen de aanwezigen met een potje zelfgemaakte biologische appelchutney – met appels uit de boomgaard – weer naar (provincie- of gemeente)huis.
Namens de werkgroep dorpsboomgaard bedanken we graag alle aanwezigen van de gemeente Raalte, Stichting Duurzaam Heino, provincie Overijssel, pers (Salland 1) en andere geïnteresseerden voor hun interesse en aanwezigheid.