Wij hebben de eerste kievitsbloemen in de boomgaard gesignaleerd. Heb je ze, tijdens het halen van een frisse neus, al ontdekt?
Fritillaria meleagris
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) heeft paars geblokte bloembladen. De plant heeft een tere stengel met smalle bladen. Deze bladen sterven een aantal maanden na de bloei af. De kievitsbloem doet er acht jaren over om in bloei te komen.
Zeer zeldzaam in het wild
De kievitsbloem is in Nederland, in het wild, zeer zeldzaam. De kievitsbloem komt ook voor als stinsenplant (een plant die in een regio alleen als ingevoerde sierplantensoort voorkwam, bij bijvoorbeeld landgoederen). De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Hasselt. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse wilde kievitsbloemen staat hier. In de uiterwaarden van de IJssel, bij Wilsum, zijn hele velden met kievitsbloemen. Op de meeste plaatsen is de kievitsbloem al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven.
‘Onze’ kievitsbloemen hebben we vijf jaar geleden uitgeplant op het meest natte stuk van de boomgaard. De vorige jaren bloeiden ze ook, dus blijkbaar hebben ze het naar hun zin. Het zijn er nu zelfs meer!
Leuk toch, dat we in de boomgaard een paar exemplaren hebben staan?
Bron: Wikipedia