Misschien heb je het al gezien: de boomgaard staat er prachtig bij. Er is van alles te zien, het bloem- en kruidenrijke grasland groeit als een tierelier! Je zíet het gras bijna groeien, de vogels tjilpen tierig en de bijen zoemen volop.
Wat nóg leuker is: we hebben extra paden gecreëerd waardoor je nu een rondje door de boomgaard kunt wandelen. Door de extra paden kun je alles van dichtbij bekijken en nog meer genieten van de boomgaard. Het is een geweldige ervaring om – wanneer de tijd en het fruit rijp is – onder de volle vruchtdragende appelbomen door te lopen, een appel te plukken en om de unieke eigenschappen per ras te ervaren.
Plan voor biodiversiteit en maaibeheer
Het afgelopen jaar hebben we als werkgroep Dorpsboomgaard niet stilgezeten. We hebben een ‘Plan voor biodiversiteit en maaibeheer’ ontwikkeld, geschreven én getekend, om zoveel mogelijk bij te dragen aan de biodiversiteit in en om de boomgaard. Alleen met dat plan schrijven redden we het natuurlijk niet.
Het plan is een leidraad voor de komende jaren, een mindset van waaruit gewerkt kan worden. Onze ideeën zullen niet binnen één seizoen gerealiseerd (kunnen) worden. We hebben kennis van experts meegenomen en we zijn in gesprek met de gemeente Raalte over de mogelijkheden. Het doel van het plan is een nog betere leefomgeving voor de dieren te creëren.
Maaibeheer
Een boomgaard puur gericht op een biodiverse inrichting zal niet slagen als boomgaard voor een Sallands dorp. Voor de dorpsboomgaard in Heino staat daarom niet alléén biodiversiteit centraal. De dorpsboomgaard ligt aan de rand van het dorp en is zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Alle inwoners, passanten en toeristen zijn welkom om een kijkje te komen nemen. Voor de ligging en deze functie is het belangrijk dat met name de kant van de Raalterstraat toegankelijk (en ‘netjes’) oogt. Daar hebben we rekening mee gehouden in ons maai-plan.
Het bloem- en kruidenrijke gras staat nu nog hoog: een práchtig gezicht! Dit gras zal in gedeelten worden gemaaid. Door minder vaak (gefaseerd) te maaien, komen er meer kruidachtige planten met bloemen (en dus meer insecten). Meer over het (biodiversiteits- en) maaiplan volgt op een later moment.
Kom je gauw een kijkje nemen? Je bent van harte welkom!


