Nu de boomgaard na lang wachten gestalte gaat krijgen en hier en daar de bloesems zich bescheiden laten zien, komt het seizoenswerk er al weer aan te pas. Het vormsnoeien van de jonge aanplant is belangrijk voor de groei van de bomen op korte termijn en de vorm van de boom op lange termijn.
Onder leiding van Rob le Rutte van Stichting IJsselboomgaarden hebben de leden van de werkgroep een cursus vormsnoeien gevolgd. Eerst een theorie-gedeelte over de groei en ontwikkeling van bomen, gevolgd door het praktijkgedeelte in onze eigen boomgaard. Na het gedegen theorie-gedeelte gingen ze, getogen met ladders en snoeischaren, richting de dorpsboomgaard voor het praktische gedeelte. Het mooie ontluikende bloesemplaatje verandert in enkele uren in deskundig gesnoeide bomen.
Praktijk
Snoeien is een vak apart en is het best te leren door het te doen. In tweetallen begonnen we daarom met het markeren van de takken die behouden moesten blijven. Dit werd aangeven met een touwtje. Nadat een aantal bomen op deze manier was gemarkeerd, werd door de hele groep de takkenkeuze besproken. Door eerst de takken te verwijderen die overduidelijk zouden afvallen, werd het beeld al een stuk overzichtelijker. Hierna werden definitief de 3 gesteltakken per fruitboom gekozen. Voor de perenbomen werd ook een harttak bepaald. Waar we in het begin nog twijfelden bij het gebruik van de snoeischaar, ging het vormsnoeien van de bomen na de koffie een stuk sneller. Met vertrouwen kozen we de juiste takken en snelden we zo langs de overige fruitbomen.
Vorm en ontwikkeling
Goed snoeien is in de beginfase is zeer belangrijk. De wortels van de bomen zijn door het verpoten nog onvoldoende ontwikkeld. Om weer de balans terug te brengen tussen de kroon van de boom en het wortelgestel, is snoeien noodzakelijk. Daarnaast moet voor de fruitboom – nu deze op zijn definitieve plek staat – de juiste vorm bepaald worden. Dit maakt de boom minder gevoelig voor ziekten, en het draagt bij aan de vruchtkwaliteit en -kwantiteit. De bomen komen op deze wijze tot het beste tot ontwikkeling.
Fruitverwachting
De komende 5 jaar zullen de fruitbomen al hun energie nodig hebben voor de groei en de ontwikkeling van de kroon, de stam en het wortelgestel. Dit betekent dat na de bloei de beginnende vruchten zullen worden verwijderd! Als werkgroep zouden we dat natuurlijk graag anders zien, maar voor de boom is dit de beste keuze. Met het meerjarenplan in gedachten en het feit dat de bomen nog 100 tot 150 jaar fruit kunnen geven, is dit een offer dat we graag accepteren. Dat betekent dat we nog enkele jaren geduld moeten hebben! In de tussentijd kunnen we genieten van een schitterende bloemenweide en een boomgaard als plek om even tot rust te komen.
Voor en na