‘Wordt het nog wat met die bomen?’ is een vraag die wij – van de werkgroep – elkaar wel eens stellen de laatste tijd. Komt het door de lange, warme zomer van afgelopen jaar? Door de zachte winter? Door de droogte?
Rupsen. Heel veel rupsen.
We weten het niet. Wat we wél zien is dat er heel veel rupsen zijn. En dat is niet zonder gevolgen voor onze fruitbomen: ongeveer elk jong fris blaadje wordt onmiddellijk opgegeten. Daardoor lijkt het alsof de bomen niet uitlopen. Het geldt vooral voor de appels; iets minder voor de peren en de kwee. De lindes en de tamme kastanje hebben nergens last van. Ook de mispel doet het prima.
Wat doet het met de bomen?
Dat al het blad weggevreten wordt is natuurlijk niet goed voor de bomen. Gelukkig gaat die rupsenplaag wel weer over, daarna lopen de bomen gewoon weer uit. Vervolgens zie je er weinig meer van. De ontwikkeling van de boom is natuurlijk wel vertraagd en de oogst zal ook dit jaar slecht zijn.
Niet alleen fruitbomen hebben er last van. Kijk maar eens naar de enorme Amerikaanse eiken langs de Weversweg: ook die zijn grotendeels kaalgevreten.
Maar kijk eens naar de vogels!
Zoals een groot wijsgeer ooit zei: ‘elk nadeel hep z’n voordeel’. De vogels vinden een rijk gedekte tafel. De pimpelmees, die een nestkast heeft aan de gevel van de bijenstal, vloog vanochtend af en aan met rupsen.
Ook de koolmees, met zijn nestkast in de singel, de spreeuw (die in de uilenkast in de eik langs de Raalterstraat zat) en de zwartkop (ergens in de singel) hadden weinig moeite om hun jongen van voldoende eten te voorzien. Ook de roodborst en de winterkoning hebben ongetwijfeld ergens in de singel een nest grootgebracht.
Ook op de grond groeit van alles
Na de regen en de hagel van de afgelopen week begint op de grond alles nu lekker te groeien. De margrieten bloeien al volop en de (gezaaide) gele lissen zijn op hun nieuwe plek in de greppel langs de Wevershof goed aangeslagen.
Er is de komende tijd weer heel veel te zien in de Dorpsboomgaard. Neem eens een kijkje!
Foto’s: Henri Krau